Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: source
Категория: Новини
Прочетен: 370296
Постинги: 293
Коментари: 43
Гласове: 510
Постинг
24.01.2007 18:48 - Българите ли са македонци или македонците са българи?
Автор: source Категория: Новини   
Прочетен: 597 Коментари: 0 Гласове:
0



Коментар по материала: Македонски депутати ни обвиняват във фашизъм
 

Като гледам отстрани ми е много трудно да определя кой кой е.
Българите твърдят, че македонците са българи и макар живееки в две различни държави, споделят едни и същи произход, език, история и култура. Ако оставим настрана произхода и историята, като неща спорни и недоказани съвсем, остават езикът и културата. Те ми изглеждат идентични, извинявам се, едни и същи.
Не знам какво точно казват македонците, дали те твърдят обратното, а именно, че българите са македонци? Би било логично, имайки предвид езикът и културата. Как е станало така, че българите са забравили че са македонци, е въпрос заслужаващ изследване. Аз имам следното подозрение: знае се, че българин всъщност произлиза от гръцкото вулгарен, което означава див, не културен, простак. Такива по онова време са изглеждали на образованите и цивилизовани гърци племената на север от техните владения. Имало е, обаче, и други племена, които макар и говорейки същия език, не са отговаряли на това определение- вулгарен, тези хора са се наричали македонци.
Чувал съм още, че всъщност македонците произлизат от Александър Македонски, чиито царство и народ са обитавали същите земи. Доколкото знам, народът на А. Македонски е бил гръцки и е говорел и пишел на гръцки. Как е станало така, че неговите наследници, съвременните македонци са възприели друг език и писменост е друга загадка. Така или иначе, живеейки на такова малко място, от толкова дълго време, аз съм убеден, че и гърци, и македонци, и българи споделят генното наследство но древните македонци. Много интересно и наистина смешна беше случката в Охрид с първия и втория македонски цар. Наистина, кой е той? Малко съм изненадан от обстоятелството, че там е имало екскурзовод, който да развежда и обяснява - в Охрид никога не е имало музей и екскурзоводи, руините на Самуиловата крепост (много внушителни) са изоставени от много, много години. Има(ше) само една малка, 50 на 30 см. бронзова плоча в земята. Самият цар Самуил също е бил много объркан, защото не е знаел на кого е бил всъщност цар. Това объркване продълвава и до ден днешен.

(c) News.bg



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930