Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: source
Категория: Новини
Прочетен: 368629
Постинги: 293
Коментари: 43
Гласове: 510
Постинг
24.01.2007 18:47 - Станишев: След 8 г. затвор сестрите ни заслужават справедливост
Автор: source Категория: Новини   
Прочетен: 607 Коментари: 0 Гласове:
0



От общ интерес за България и Либия е оставащите съдебни процедури да протекат в най-кратък срок и Върховният съд на Джамахирията да вземе предвид всички доказателства - научни и юридически - за тяхната невинност.

Това заяви премиерът Сергей Станишев на срещата с посланиците на арабските страни, цитиран от пресцентъра на МС.

Той подчерта, че след осем години в затвора медиците ни заслужават справедливост, както и честно и бързо производство. Българската страна ще продължи конструктивния диалог с Либия и с общите ни международни партньори за намирането на справедлив изход от тази трагедия, допълни премиерът.

Той заяви, че българските политици са дълбоко загрижени за съдбата на заразените деца и са в основата на всички международни инициативи за облекчаването на техните страдания и лечението им.

Това ще правим и занапред като страна-членка на Европейския съюз. Настояваме за бързото изчерпване на съдебните процедури, загрижени за тази голяма човешка трагедия на хора от двете ни страни, защото по-нататъшното протакане няма как да не сложи отпечатък върху двустранните ни отношения, върху отношенията ЕС-Либия и да не оказва огромно влияние на общественото мнение на Запад, подчерта премиерът.

По повод българо-арабските отношения Станишев подчерта, че двете страни имат дълбоки корени и добри традиции, които продължават да развиват.

Той посочи още, че членството на страната ни в ЕС, за който развитието на контактите с арабските страни е приоритет, създава нови възможности за развитието на многостранните и двустранни отношения, в международните организации, на първо място ООН, както и развитието на търговско-икономическо сътрудничество.
Сергей Станишев изтъкна, че са предприети стъпки, за да се актуализират и хармонизират цялостно двустранните споразумения, които регулират отношенията на България с арабските страни в областта на икономическото и инвестиционното сътрудничество според изискванията на Европейския съюз.

Премиерът изрази задоволство от нарасналия през 2006 г. близо 2 пъти стокооборот на България със страните от този регион, но заяви, че възможностите в това отношение са далеч по-големи.

Посланиците на арабските държави се обединиха около становището, че в лицето на България те имат още един нов приятел в Европейския съюз, на когото разчитат да защитава конструктивно арабската кауза.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031