Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: source
Категория: Новини
Прочетен: 371356
Постинги: 293
Коментари: 43
Гласове: 510
Постинг
02.02.2007 15:05 - Спря токът на кръглата маса за 3 и 4 блок на АЕЦ
Автор: source Категория: Новини   
Прочетен: 681 Коментари: 0 Гласове:
0



image3 и 4 блок отговарят на най-високите европейски стандарти за безопасност.
Това заяви председателят на БАН акад. Иван Юхновски при откриването на кръглата маса, посветена на подновяването на работата на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй".

Форумът, домакинстван от БАН, започна в присъствието на президента Георги Първанов, който е негов патрон.
Припомняме инициативата за това е на кметовете на София и Козлодуй Бойко Борисов и Милко Торбов.

Трябва да убедим нашите европейски партньори в безопасността на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй.
Трябва да потърсим решение при създалата се ситуация в партньорския диалог, заяви президентът Първанов.

Държавният глава започна изложението си "на тъмно", тъй като минути преди това спря токът в сградата.
Първите пет минути от словото на Първанов минаха без електричество.

Президентът подчерта, че трябва ясно да се каже, че не може да предоговаряме договора за присъединява на България в ЕС, в чиито условия много ясно е било посочено, че България трябва да затвори 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй.

И аз самият съм наясно, че отварянето на  3-ти и 4-ти блок са трудно постижими цели и затова не ги включих в предизборната си кампания за президент, уточни Първанов.
Той допълни, че в Европа има държави, които са противници на ядрената енергетика и ако България се беше опитала да предоговаря условията за влизане в ЕС в опит да запази 3-ти и 4-ти блок, тези страни са щели да наложат вето.

В същото време в европейски и световен мащаб отношението към ядрената енергетика се променя, допълни още Първанов.  Освен това спирането на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй ще доведе до натоварване на други мощности, което определено ще има негативен ефект върху околната среда, уточни президентът.

 Той допълни, че основната идея на германската концепция е за екологично съобразна европейска енергетика.
„И ние с нашата концепция напълно се вписваме в нея", подчерта Първанов.

Затова ние ще продължим да отстояваме нашата теза, че 3-ти и 4-ти блок н АЕЦ Козлодуй са безопасни, отговарят на съвременните изисквания за безопасност и могат да бъдат експлоатирани още известен период от време, категоричен бе Първанов.

Столичния кмет Борисов в словото си благодари на президента Първанов, че е поел ангажимента да бъде патрон на днешната кръгла маса.

Борисов прочете приветствието на зам.-председателя на Комисията по външна политика в Европарламента Джефри Ван Орден, на когото професионални ангажименти са попречили лично да дойде и да присъства на днешната кръгла маса.

В писмото Ван Орден подкрепя българската инициатива за запазването на 3 и 4 реактор, като посочва, че той самия като зам.-председател на комисията по външна политика в ЕП има сериозен интерес по въпросите свързани с Козлодуй, нашите национални икономики и енергийната безопасност.

В писмото Ван Орден посочва, че не само България, но и страните на цяла Европа ще се изправят пред енергийна криза в следващите години в нарастваща зависимост от енергийни доставки от страна на Русия и зони на нестабилност.

Ван Орден подчертава, че Европейският съюз е направил фундаментална грешка за затварянето на 3-ти и 4-ти реактор на АЕЦ Козлодуй, която несъмнено ще има негативен ефект върху икономиката на съседните балкански държави.

Столичният кмет от своя страна посочи, че освен негативен икономически и социален ефект извеждането на двата реактора от експлоатация ще натовари допълнително всички мощности, изградени преди построяването на АЕЦ Козлодуй - най-вече водноелектрическите централи.
Това означава че съвсем скоро ще имаме водна криза в национален мащаб, подчерта Борисов.

ЕКСПЕРТИТЕ

Ръководителят експлоатация на блокове 1 - 4 инженер Рашо Първанов подчерта, че всички блокове а АЕЦ Козлодуй са безопасни и това е констатирано от многобройните проверки, правени през последните 15 години.
Те напълно отговарят на съвременните изисквания за безопасност на ЕС, уточни Първанов.

Главният инженер на АЕЦ Козлодуй Владимир Уручев посочи от своя страна, че реакторите на 3-ти и 4-ти блок са от типа ВВЕР-440 /211.
По думите му това са напълно надеждни реактори от второ поколение, проектирани в периода на 70-те и 80-те години на миналия век.

Трето поколение реактори са тези, проектирани през 90-те години на миналия век, и с такъв тип реактори ще бъде снабдена сега строящата се АЕЦ Белене, уточни Уручев.

По думите му и преди 1990 г. са направени многократни модернизации и усъвършенствания на наличните тогава четири блока на АЕЦ Козлодуй.
След 1990-та година - до края на 2005 г. са правени 1800 подобрения на реакторите.

Всичко това за пореден пък показва, че блоковете са безопасни и имат ресурс от 15 - 20 години, който трябва да бъде използван, уточни инженер Уручев.

Той допълни, че оценката за безопасността на блоковете в АЕЦ Козлодуй не е само българска, но и оценка от международни експерти в областта на ядрената енергетика, посетили централата.
В заключение инженер Уручев подчерта, че България трябва да спазва своите ангажименти, но трябва да мисли и за своите интереси.

Ако 3-ти и 4-ти блок не бъдат пуснати отново, това ще има изключително негативни последици не само за България, но и за съседните държави, за които до декември 2006 г. България изнасяше електрическа енергия, посочи инженер Кирил Николов - директор „Производство" на АЕЦ Козлодуй.
Николов допълни, че такива държави са Македония, Албания, част от Гърция и Турция.

„Мое лично мнение е, че не бива да се лишаваме за следващите 20 години от 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй.
В противен случай за този период загубите за България ще бъдат  3.5 млрд.

Николов конкретизира, че загубите за държавния бюджет ще възлязат на 444 млн. лева, като стойността на един киловат час при спирането на реакторите ще нарасне от 120 евро в момента, на 2000 евро.

Николов подчерта, че до края на 2006 г. България е изнасяла за съседните балкански държави 7 млрд. киловат часа електроенергия, а при новите условия изнесената електроенергия няма да достигне и половин милиард.

Другият реален ефект, който се очаква от 1 юли, е стойността на електрическата енергия да бъде увеличена между осем до десет пъти.
„Това трябва да ни накара да се замислим за много неща", заключи инж. Кирил Николов.



Тагове:   маса,   блок,   АЕЦ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930