Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: source
Категория: Новини
Прочетен: 371233
Постинги: 293
Коментари: 43
Гласове: 510
Постинг
26.04.2007 21:33 - Ню Йорк Таймс: Дунав гостува на река Хъдсън
Автор: source Категория: Новини   
Прочетен: 1129 Коментари: 0 Гласове:
0



4000 са българите в Ню Йорк според вестника 4000 са българите в Ню Йорк според вестника

26 Април 2007

Ню Йорк таймс  

image Българи в един от българските ресторанти в Ню Йорк. Снимка: “Ню Йорк таймс”

4000 българи има в Ню Йорк, пише в броя си отпреди няколко дни в. “Ню Йорк Таймс”, който пусна голяма статия за България и Румъния. В момента Ню Йорк се готви за фестивал под надслов “Дунав посещава Хъдсън”. След ва текстът на статията:
Румъния и България се присъединиха към Европейския съюз през януари, така че в дългосрочен план жителите им ще имат по-малко икономически стимули да емигрират в Ню Йорк. За радост на любителите на шопската салата и мититеите (румънски кебапчета – б. р.) обаче, много от националните ястия на двете страни вече са тук.

По данни на Службата за градско планиране в Ню Йорк живеят около 22 000 румънски и 4 000 български емигранти. За онези, които искат да разберат какво е спечелил Европейският съюз, без да ходят до Европа, следващият месец е подходящ момент да посетят Ню Йорк. Тогава ще се проведат фестивали и концерти под надслов “Дунав посещава Хъдсън”.

Първо, няколко думи за храната. Българите може да се кълнат, че са изобретили киселото мляко, но ако не се броят продуктите на “Dannon” и “Yoplait” на рафтовете в супермаркетите, в Ню Йорк преобладават местата, където се предлага румънско кисело мляко. Те са концентрирани в Сънисайд, Куинс, на няколко спирки с метрото (линия 7), от терминала Гранд Сентрал или от Таймс Скуеър. Питър Мийън, експерт по храната от вестник “Таймс”, препоръчва ресторантът “Акаса”, където са го очаровали пастетът от хайвер и десерт със сладък ванилово-сметанов сос, преведен като “Пържени понички със сирене”. Той опитал и традиционното вино с газирана вода, което някои румънци обожават, а други смятат за национален позор.

Подгответе се обаче за декора, който може да е върхът на кича. Сред първенците са: “Каса Романа” със своята диско топка, изкуствени цветя и орнаментиран таван, който прилича на преобърнат пай с лимон и яйца. Вечерите през уикенда има музика на живо. Джиджи Марга, осемдесетгодишна певица и бивша румънска знаменитост, често окупира сцената и бива викана на бис от онези, които са я обичали в родината.

Можете да си спестите екскурзията до Куинс ако дойдете през уикенда на 5-и май на осмото издание на фестивала “Ден на Румъния”, който ще се проведе на участък от половин миля на Уотър Стрийт в центъра на града. Тук ще можете да намерите всичката спомената храна, както и традиционни носии от Молдавия (да не се бърка с Молдова, която е съседна на Румъния страна) и от Трансилвания (областта, а не убежището на вампирите). Ако случайно ви задържат в Букурещ и не успеете да стигнете до Ню Йорк за фестивала, ще можете да го гледате на живо по румънската телевизия.

Но стига толкова за Румъния. Има и две задължителни за посещение български заведения в града. Едното е “Българският бар”, известен като “Българската дискотека”, “Механата” или “онова щуро българско заведение на Канал и Бродуей”. Миналата година то се премести в Лоуър Ийст Сайд. Някои българи обаче все още си спомнят как един актьор, който посетил старото им заведение на улиците Канал и Бродуей, в Китайския квартал, подвел вестниците в България да напишат, че “дебютирал на Бродуей”. Заведението е на два етажа: на втория има бар и ресторант, като преобладава усещането за бар (ако сте гладен, ще трябва сами да си поискате менюто с ястията). На долния етаж е дискотеката, в която се чуват славянски ритми.

Ако искате само да се нахраните, по-добре отидете в “Булгара”, остров на очарованието сред индустриалния Лонг Айлънд Сити. Шопската салата, смес от краставици и домати, поръсени с меко сирене, може да се види почти на всяка маса (както и чушките, пълни със сирене и извара). Основните ястия са на скара, а предпочитаното питие е ракията, вид българско бренди.

Българска музика започва да звучи към 9-10 часа вечерта, и макар че доминиращият поп фолк не е много изтънчен избор (забележете оскъдните одежди и почти толкова оскъдните гласови данни на изпълнителите), хората стават и танцуват по двойки или в дълга редица, начело на която е певецът. Ако се справяте добре на гръцки и еврейски сватби, с помощта на няколко ракии ще научите и българските танци.

Българският филмов фестивал започва следващия петък в Скандинавския център (за съжаление субтитри на шведски няма да има), а в неделя Камерен оркестър на българските виртуози ще има концерт в зала Уейл в Карнеги Хол. Серията български концерти в Ню Йорк ще бъдат безплатни за публиката (през седмицата). Следващият е “Шубертиада” на 9-ти май в Българското консулство и в зала Уейл, “Музикални съкровища от България” може да се чуе на 22 май.

От първи май можете да изследвате България и през погледа на хора, които не са родени страната, в галерия “Джадит”, чийто помощник директор е българин. Елинор Джилпатрик, американска художничка, ще изложи творбите си в три от залите на галерията, като в най-голямата зала ще бъдат разположени нейните пейзажи от България, където е пътувала през последните години.

Това са адресите в Интернет на български заведения в Ню Йорк, както и страници, на които може да се намери подробна информация за предстоящите културни събития с българско участие:

www.mehanata.com

www.bulgara-ny.com

www.bceny.blog-city.com

www.ny-bgfilmfest.com

www.carnegiehall.com

(от “Ню Йорк Таймс” с малки съкращения)



Тагове:   река,   дунав,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930