Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: source
Категория: Новини
Прочетен: 371335
Постинги: 293
Коментари: 43
Гласове: 510
Постинг
26.04.2007 21:34 - Влизаш нелегално в САЩ, пращат те в Австралия. И обратно
Автор: source Категория: Новини   
Прочетен: 1087 Коментари: 0 Гласове:
0



Би Би Си  

imageПравителствата на Австралия и САЩ обявиха план за размяна на бежанци. До 200 души годишно от потърсилите убежище ще бъдат разменяни, съобщи Би Би Си.
Мигранти, задържани от САЩ в Гуантамо Бей, ще бъдат изселвани в Австралия, а пък Камбера ще изпраща в САЩ хора от нейните лагери за интерниране.Замисълът е с цел да откаже потенциалните бежанци, като им попречи да стигнат до желаната цел. Критици на плана обаче смятат, че той може да се обърне срещу Австралия поради големия брой бежанци по света надяващи се да стигнат в Америка.Първите потърсили убежище мигранти, които вероятно ще бъдат разменени са 83 шрилански граждани и трима бурмейци от австралийския лагер за интерниране на малкия тихоокеански остров Науру.
Ако те отговарят на изискванията, т.е. издържат изпит и бъдат обявени за истински бежанци, може скоро да бъдат заселени някъде в САЩ.В замяна американците ще изпращат в Австралия кубинци и хаитянци от задържаните в моската база за бежанци в залива Гуантанамо.
И Канбера и Вашингтон смятат, че подобно преместване ще възпре нелегалните емигранти.
Двете страни се надяват, че потенциалните бежанци ще се замислят дали да избягат в САЩ, ако има вероятност вместо това да се окажат на някое далечно място като Австралия и обратното.

Министър прецедателят на Австралия Джон Хауърд подчерта, че подобна схема ще разубеди и контрабандистите на хора.
Нещото, което ще обезкуражи хората от контрабандиране на други хора е фактът, че ние много ясно заявяваме, че няма да им позволим да се доберат до австралийска земя,” каза г-н Хауърд пред местните медии.

Но критици на замисъла твърдят, че ще се обърне срещу австралийците като насърчи бежанци от Азия и Близкия изток, които желаят да изградят нов живот в САЩ да търсят убежище в Австралия.
Говорител по въпросите за имиграцията от опозиционната австралийска Работническа партия , Тони Бюрк каза че тази нова политика предвещава акостирането на още повече лодки с хора по австралийските брегове.
„Ако си в който и да е бежански лагер по света, няма по-примамлива оферта от това да спечелиш билет за САЩ,” каза г-н Бюрк. „Това което Джон Хауърд прави, е да обяви пред целия свят, че ако искат да стигнат до САЩ трябва да скокнат в една лодка и да се отправят към [австралийският] Коледен остров.”

Австралия често е критикувана от защитници на човешките права за безкомпромисната си политика спрямо бежанците.
По закон, въведен през 2001 г., потенциалните имигранти ги залавят още в морето и изпращат в лагери за интернирани разположени в южната част на Тихия океан, където разглеждат молбите им за убежище. Тази тактика е предприета, за да се осигури бежанците да не стъпват на австралийска земя.
Дори и ако се установи, че са истински бежанци, първо се търси трета страна, която евентуално би се съгласила да ги приеме. На практика, обаче, това почти никога не става и бежанците са приети в Австралия.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930