Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: source
Категория: Новини
Прочетен: 371591
Постинги: 293
Коментари: 43
Гласове: 510
Постинг
03.02.2007 16:07 - Фас превърна блок в клада
Автор: source Категория: Новини   
Прочетен: 598 Коментари: 0 Гласове:
0



Часове след като министрите помилваха пушачите: Съпрузи загинаха в пожара, спасяват седем деца, 220 бягат от ада
image
Жители на бл. 44 оглеждат с мъка апартаментите си, от които е останало само пепел

"Помогнете, краката и гърбът ми горят." Едва изрекла думите, 61-годишната Анна Стоянова се хвърля от седмия етаж. Последната й надежда да се спаси от огъня се разбива на плочите пред блок 44 в бургаския кв. "Зорница".
Десетки съседи чуват неистовите писъци на жената през отворения прозорец и виждат отчаяния й полет към смъртта.
Минути преди това съпругът на Анна се е събудил от задушлива миризма на изгоряло, която идвала отвън. 66-годишният Стоян, който работи като охранител на блока, отваря входната врата на апартамента, за да види какво става. В този момент пламъци от горящия коридор нахлуват в дома на семейство Стоянови. Мъжът припада от пушека, а огънят поглъща тялото му.
105 семейства от бл. 44 дълго ще помнят нощта срещу 2 февруари. В огнения ад загинаха двама съпрузи, а други 19 души бяха обгорени и ранени. Сред пострадалите са седем деца, трима огнеборци и един полицай. Според дежурните лекари от бургаската болница животът на ранените вече е вън от опасност.
Около 2 часа след полунощ единственият вход на 8-етажната жилищна сграда е обхванат от пламъци. 220-те обитатели хукват панически да се спасяват с писъци от горящия блок. Някои скачат направо през прозорците по нощници, а други успяват да се промъкнат през огнените езици по стълбите.
Според пожарникарите и жителите в блока огънят е тръгнал от площадката между 6 и 7 етаж, където били складирани купища хартия, остарели дрехи и дървени шкафове. Най-вероятно някой е хвърлил неизгасен фас, който е подпалил вехториите, предполагат огнеборци. За броени минути пламъците обхванали последните два етажа на сградата. 20 пожарникари и 10 полицаи пресекли пътя на огъня към долните етажи. Когато пристигнали, те заварили ужасяваща картина. Опушени хора по пижами търчали по стълбите. Родители от 7-ия етаж подавали детето си през прозореца на съседа от 6-ия. 30-те семейства от двата последни етажа се оказали заклещени в огнен капан.
Три пожарни коли от РСПАБ пристигнали първи в огнения ад. В гасенето се хвърлили и екипи от противопожарните служби в "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" и аеропорта.
Евакуирането на хората беше изключително трудно, защото всички коридори и междуетажни площадки бяха задръстени от лесно запалими вещи, разказаха огнеборци. За да спасят семействата от двата последни етажа, те използвали автомеханична стълба и автоподемник на "ЛУКОЙЛ", чрез които сваляли обитателите на блока. В операцията са пострадали трима пожарникари. Слави Боев и Иван Коев са получили тежко обгазяване, а колегата им Димитър Гавраилов е с наранявания по ръцете и краката, вероятно от срутила се стена.
Трагедията в Бургас се разигра броени часове след като министрите отхвърлиха проекта за забраната на пушенето в закрити обществени помещения.


Тагове:   блок,   клада,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930