Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: source
Категория: Новини
Прочетен: 371598
Постинги: 293
Коментари: 43
Гласове: 510
Постинг
25.02.2007 11:05 - Кастро се развличал с три годеници
Автор: source Категория: Новини   
Прочетен: 799 Коментари: 0 Гласове:
0



Фидел им обещавал да станат кралици на Куба Кои са тайните деца на Фидел Кастро? С кого са забранените му любовни връзки? Това са малка част от въпросите, на които отговаря известният френски журналист и писател Серж Рафи. Книгата му "Кастро. Неверният", която се издава на български от ИК "Вакон", включва разкрития не само за личния му живот, но и за политическата му кариера. Рафи описва за първи път моменти, старателно скривани до този момент. Сред тях са скандални любовни авантюри, срещи със съветските тайни служби, задкулисни игри по време на кубинската криза, когато светът е заплашен от ядрена война, и десетки други подробности, резултат на дългогодишни проучвания. Затова биографията може да се определи като една от най-подробните, посветени на кубинския лидер.
image
Пурите са една от най-големите страсти на Кастро заедно с жените
Извънбрачна страст е причина за раждането на Фидел Кастро. Баща му, който се научава да пише едва в зряла възраст, е съблазнен от 14-годишната мулатка Лина Рус, работничка на полето със захарна тръстика до къщата му в Биран. Застаряващият Анхел Кастро изпраща съпругата си в Сантяго, за да се отдава на разгулни вечери с дръзката и нагла Лина. Тази любов, която е извън всякакви норми на своето време, е причина малкият Фидел, роден на 13 август 1926 г., да отрасне с представата, че човек трябва да следва импулсите си. Бъдещият политик расте в повече от нестандартна за едно дете атмосфера: майка му, потомка на роби от Нигерия го посвещава в африкански култове, баща му се прави пред хората на католик, а местното кюре го отхвърля като "изчадие на забранена любов". Положението се влошава още повече, когато Фидел заедно с братята си Рамон и Раул са изключени от училище с етикета "крайно невъзпитани гамени". Изгонването провокира бунтарския нрав на бъдещия лидер и той сякаш на инат се записва в друго училище - йезуитския колеж "Долорес дел Белен". И едва тогава разбира, че търсенето на знания може да се окаже не само приятно, но и дълбоко удовлетворяващо. От своя страна, преподавателите му също са много доволни - те отбелязват "феноменалната памет и прогрес" на новия ученик. Тези похвали са първите, които Фидел Кастро получава през живота си. И най-важните, които го стимулират да търси не само нови знания, но и нови хора, с които да ги обсъди. Така се пробужда интересът му към нежния пол - страст, която се оказва една от най-силните в живота му. С ново самочувствие, преглътнал обидите, че е "копеле и измет", той най-накрая разбира какво значи да си уверен в себе си. И смело се впуска в авантюри, които да докажат мъжкото му очарование. Липсата на опит обаче не остава без последствия: за кратко време Фидел е завладян от крехката Мирта Баларт, за която се омъжва на 12 октомври 1948 г. Този брак е първото голямо разочарование в живота му. Двамата са коренно различни: Мирта мечтае за идилични семейни вечери, а Фидел е в началото на политическата си кариера и не желае да се чувства обвързан към дома си. Раздразнението от съпругата му става толкова голямо, че в изблик на ярост той
хвърля на пода бебешките играчки на сина си
Фиделито и тъпче бибероните му. Успокоява се единствено, когато мисли за амбициите си: решава, че за 6 месеца трябва да стане доктор по право, по социални науки и по международно право. Това желание, ексцентрично за повечето студенти, не остава химера. С цената на изключителни усилия той успява да получи и трите дипломи. Септември 1950 г. е един от най-щастливите месеци в живота му. Фидел отваря адвокатска кантора, участва в демонстрации, изказва се по радиостанциите, обсъжда комунизма... "На 26 г. - пише Рафи - Кастро си играе с огъня, присмива се на опасността, избягва от всякакви капани".
Заедно с нарастващата си страст към извънбрачни авантюри младият адвокат започва все по-активно да участва в антиправителствени действия срещу властта на Фулхенцио Батиста. Заради това е арестуван, осъден на 15 г. затвор, но по-късно помилван. Кастро емигрира в Мексико и на 2 декември 1956 г. се връща нелегално в Куба с 80 свои привърженици, сред които и Че Гевара. Партизанските му действия се оказват успешни: избухналото въстание сваля от власт Батиста и на 8 януари 1959 г. Кастро влиза триумфално в Хавана. Следващите десетилетия постепенно изграждат легендата за него. Кастро лансира представа за себе си, която много често не се покрива с реалността. Той далеч не е такъв идеалист, за какъвто иска да го мислят повечето кубинци. Напротив - документите сочат, че много от най-близките му жени са жертви на грубост и безсърдечие. Серж Рафи описва момент от живота му, в който наричаният "Коменданте" лидер има три годеници едновременно. Едната е приятелка на съпругата му, с която се равежда, другата е секретарката му Лидия Ферейдо, а третата - германката Марита Лоренц, която съблазнява още в първата вечер на запознанството им. И на трите се кълне във вечна вярност и любов. И на трите обещава да бъдат кралици на Куба. За да не разбере Марита за останалите му любовници, той я държи буквално заключена в хотелската й стая. 19-годишната германка не подозира нищо и с удоволствие приема ролята на гейша. Тя е убедена, че избухливият мъж, който я навестява от време на време, наистина е лудо влюбен в нея. Илюзиите й са разбити в момента, когато забременява. Един ден е отвлечена и упоена от няколко маскирани мъже. Когато се връща в съзнание, разбира, че е претърпяла преждевременно раждане, а отравянето на кръвта й може да се окаже смъртоносно. Марита оживява, но в обкръжението на Кастро се разпространява слухът, че виновник за инцидента е самият той. Обвиненията срещу него
не му пречат да се забавлява с мулатки -
предпочитаните от него жени, за които смята, че е грях, ако не им се обърне внимание. Някои от любовниците му споделят, че след задоволяването на страстта си той има навика да играе с оловни войничета. Това потвърждава мнението на някои изследователи, включително и на Серж Рафи, че комплексите от неговото детство го преследват дори в моментите на най-голямата му слава. Именно те го правят безразличен и към някои от децата му, родени от многобройните му връзки с кубинки и чужденки. Сред най-обсъжданите му дъщери е Алина - плод на страстта му с Нати Ревуелта, приятелка на съпругата му. Тя живее като обикновена кубинка, познава лишенията и каучуковите обувки, порцията хляб от 114 г на ден... Кастро никога не й дава официално името си. Понякога я кани в разкошния си дворец, но в повечето случаи не се трогва  от мизерията, в която живее. Това е само една от причините Алина да смята баща си за чудовище. На това мнение са и мнозина от жените, познали отблизо характера му. Други пък още живеят с романтичната легенда за него, създадена преди повече от половин столетие. Историците не виждат в това нищо необичайно - според тях Кастро, както и всички останали  лидери, плащат твърде висока цена за изкушението да оставят следа в историята.



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930