Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: source
Категория: Новини
Прочетен: 371530
Постинги: 293
Коментари: 43
Гласове: 510
Постинг
15.04.2007 10:28 - Науката опровергава някои популярни митове...
Автор: source Категория: Новини   
Прочетен: 795 Коментари: 0 Гласове:
0



image1. Хората използват едва 10% от мозъка си
Мит Този медиен слух се разпространява вече повече от век и за щастие в него няма нищо вярно. Снимки, направени посредством ядреномагнитен резонанс, показват ясно, че хората използват по-голямата част от своята мозъчна кора, даже и когато подремват.

2. Светкавиците никога не удрят два пъти едно и също място
Мит Всъщност светкавиците си имат “любими” места, особено такива, разположени нависоко. Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк бива удряна от светкавици около 25 пъти годишно. Бенджамин Франклин пръв поставя метален прът на покрива на дома си и прокарва жица от него до земята, създавайки по този начин гръмоотвода.

3.
В космоса няма гравитация
Мит За това широко разпространено погрешно схващане е виновна т. нар. “нулева гравитация”. Гравитация има навсякъде, даже и в космоса. Там астронавтите изглеждат безтегловни, защото се движат в хоризонтална посока и нямат контакт с твърда повърхност. Ефектът на гравитацията отслабва с увеличаване на разстоянието от Земята, но никога не изчезва напълно. Друго невярно твърдение е, че космосът представлява вакуум. В него има всякакви атоми, въпреки че те обикновено са отдалечени едни от други.

4. В мозъка на възрастните не се образуват нови клетки
Мит Голяма част от мозъка на човек се развива по време на неговото детство. Проучванията обаче сочат, че невроните продължават да се образуват и променят дори и по време на зрелите години на човешкия живот.

5. След смъртта на човек косата и ноктите му продължават да растат
Мит Косата и ноктите на мъртъв човек наистина изглеждат така, сякаш растат, но това е по-скоро оптична измама. След смъртта човешкото тяло се обезводнява жестоко и кожата се свива до такава степен, че ноктите и косата изпъкват повече.

6. Монета, хвърлена от върха на висока сграда, може да убие пешеходец
Мит Монетата със сигурност не е най-аеродинамичното “оръжие”. Дори да бъде хвърлена от върха на Емпайър Стейт Билдинг (втората по височина сграда в САЩ, издигаща се на 443 метра), тя ще развие скорост колкото само да одраска леко намиращ се долу човек.

7. Водата в мивката се влияе от въртенето на земята и се оттича със завъртане по часовниковата стрелка или наобратно в зависимост от това в кое полукълбо се намираме.
Мит Въртенето на Земята е твърде слабо, за да може да влияе на посоката на оттичането на водата. Нещо повече – елементарни тестове, направени в няколко умивалника, доказват, че водата може да се върти в двете посоки в зависимост от формата на мивката, а не от полукълбото.

8. Мъжете мислят за секс на всеки седем секунди
Мит
Ако говорим на научен език, мъжете са подтиквани от физиологията си да се размножават. Не съществува обаче научен метод за измерване на това каква част от мислите си представителите на силния пол посвещават на желанието за секс. Смятани за най-достоверни по темата изследвания сочат, че твърдението за 7-те секунди е твърде преувеличено.

9. Петсекундното правило за изпусната филия
Мит Съществува схващане, че храната, паднала на пода, може спокойно да бъде изядена, ако не е престояла там повече от 5 секунди. Тестовете обаче показват, че микробите се залепват за храната веднага щом тя падне на пода.

10. Великата китайска стена е единственото човешко творение, което се вижда от космоса
Мит Това народно твърдение е качествено невярно. Освен Великата китайска стена астронавтите могат да видят от космоса много други неща – пирамидите в Гиза, самолетни писти и др. От Луната обаче не е възможно да се види никакъв земен обект.

11. Животните притежават способността да предвиждат природните бедствия
Мит
Не съществува доказателство в подкрепа на твърдението, че животните притежават мистериозно шесто чувство, което им помага да предвиждат природните бедствия. Но присъщото им остро обоняние и слух в комбинация със силните им инстинкти са достатъчни да им изпращат сигнали за наближаваща опасност. Въпреки това животните често загиват по време на природни бедствия, така че дори да имат някакво шесто чувство за тези неща, то не им помага особено.

12. Нужни са седем години, за да се смели дъвка
Мит
Макар и да се разлага по-трудно, дъвката не причинява повече затруднения на храносмилателната система от другите храни. Лекарите предполагат, че тази история е измислена от майките с цел да накарат децата да не гълтат дъвките си.

13. Различните сезони се определят от близостта на Земята до Слънцето
Мит
Разстоянието, на което Земята се намира от Слънцето по време на своето въртене, има малък ефект върху температурата. Това, което има значение, е под какъв ъгъл се върти Земята – срещу слънцето през лятото за Северното полукълбо и обратно през зимата – това определя климата.

…И неочаквано потвърждава някои

1. Последиците от изяждането на геврек с маково семе са същите като след приемането на опиум
Истина
Изследвания са доказали, че в това схващане, разпространявано като градска легенда, има голяма доза истина. Ако човек изяде два геврека с маково семе, резултатите му на тест за опиати ще бъдат положителни.

2. Пилешката супа може да излекува настинка
Истина
Въпреки че “лек” е силна дума, учените са на мнение, че майките по света имат основание да тикат лъжици с вряла пилешка супа в устите на настиналите си отрочета. Според изследванията в бульона действително се съдържат противовъзпалителни съставки, които намаляват хремата.

3. Пилетата могат да живеят без глава няколко минути
Истина
Пиле с отрязана глава може да продължи да се движи повече от няколко минути, тъй като мозъчният ствол, който контролира повечето рефлекси, обикновено остава незасегнат при обезглавяването. Известен е случай, при който пиле е оцеляло без глава цели 18 месеца.

4. Прозяването е заразително
Истина
Тази истина е трудно да бъде отречена и вероятно, докато четете това, се прозявате. Въпросът тук е има ли в действителност физиологично обяснение на този феномен. Оказва се, че да – дори шимпанзетата прихващат прозявките едни от други.

5. Устaтa на кучетo e по-чистa от човешкaтa
Истина
Въпреки навика им да облизват неща, до които нормалният човек не би и помислил да се докосне, устите на кучетата са научно по-стерилни от тези на хората. Истината обаче е, че бактериите в устната кухина на хората и четириногите са толкова специфични, че едните не могат да бъдат смятани за по-чисти от други, а само за различни.
image
6. Котките винаги се приземяват на краката си
Истина
Експериментално е доказано, че в повечето случаи котките наистина се приземяват на краката си. Това не се случва само когато животните биват пуснати от 30 или по-малко сантиметра височина. Не е препоръчително обаче да проверявате достоверността на това твърдение.

7. Човек се измокря по-малко, ако тича в дъжда
Истина
Математическите изчисления, провокирани от това популярно твърдение, го потвърждават, макар и не поради причините, които повечето хора биха си помислили. Най-общо казано, всичко се свежда до това, че дъждовните капки, падащи върху главата на ходещия човек, са повече от тези, падащи върху гръдния кош на този, който тича.

(По материали от Livescience.com)




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930